söndag, september 30, 2007

Bokfylleåterställare

Göteborg, söndag.

Whisky och soda på avslutningspresskonferensen, "skål och välkomna... den här mässan... är fantastisk...". Bokfylleåterställare. Tar mitt glas och slår mig ner vid datorn istället..

Gårkväll: efter att bara fått vaga tips om förlagsfester, och redan sett vilken färg Lennart Hellsing har på kostymen detta år (rosa), frågade jag om goda råd från riktiga göteborgare, fick mycket trevlig utekväll på i tur och ordning The Rover, Kontiki och Bam-BamRio Rio. Det senare ett ångande syndens näste, det blev dock inte fullt så syndigt som förespeglades en bekant, lika bra var kanske det. Bra dans, ni ömsom skrattar och fnyser åt mina genrebstämningar, men det var smalt och brett i eklektisk röra. Kontiki vid Slottsskogen, var bara till dekoren likt sin namne i Köpenhamn. För kvällen med rockabillyklubben King o' Klubs främst frekventerad av den icke-kristdemokratiska sortens anhängare, fler tatureringar än V8:or.

Fredagskvällen var en serie sena ankomster Världskulturmuseet, Valands, Pustervik; elskvaderns Weimarfest på Odd Fellows kom vi inte iväg till. Men det togs igen, som sagt.


I det babelska bibliotek som bokmässan är finns det givetvis mycket som aldrig förmedlas, men det sållas inte bara av utrymmesskäl. På de bonnierkontrollerade bokmässebloggarna (vid närmare eftertanke tre av de fyra jag länkade till sist) nämns ingenting om syndikalisternas aktion mot Bonniers monter, sammandrabbningen av fackaktivister, poliser och Paulo Roberto vid montern. Pikant, politik. Kändis kändis..

Det har alltså inte bara varit det tråkiga mellanår, denna högkonjunkturens kulturella övermognad det skrivs om. Ändå är bokfylla är kanske en träffande term. Ett mellanår, som sagt, ont om stora namn. Konfliktfria seminarier. Endast lågmälda drapor i bloggar och spalter i kölvatten av väsk-, kanon- och poesidebatter, hovsamma holmgångar på det smala näset mellan folkföraktets Scylla och paternalismens Charybdis. Kvällstidningarnas kulturredaktioner battlar poparbetare mot popborgare.

Nu dags att gå ner på golvet för ett svep runt den sista timmens sista rea på rean. Aggressioner stiger i pressrummet. Två kollegor bakom mig, en frilansare är sur för att hans hyregäster inte betalat, tar ut det på en annan vid bordet. "Han slåss. Gå ifrån mig! Gå ifrån mig!" Han gör så, svarar: "Du behöver hjälp".
Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,

fredag, september 28, 2007

Awaiting reply

Blev lite mer Burma när jag väl kom ner på mässgolvet. Aftonbladet har iallafall monterat upp stora fläktar som håller röda fanor blåsande brevid pagodliknande strukturer, allt medan Johan Ehrenberg berättar om hur han blir självförsörjande på energi.Upp om pressrummet innan det är dags att lämna bygget, och där, i hyllan för pressmaterial, hittar man alltid spännande saker. Thomas Thorild-sällskapet är under bildande! På riktigt. Äntligen. Och så ligger där svarta cigarettändare, diskret med texten: "Att vara god är svårare än att vara ond" -ur Amberville.Jag har hört att det är på Världskulturmuseet man ska vara ikväll. Gläntas bokmässefest. Nu har jag fått en event invitation via Facebook också. Lars Vilks är M.I.A.Andra bloggar om:

Grand Détour presenterar: Bokmässeblogg

Göteborg, fredag


"You have already lost. Join the winning side."


Ärkebiskop Tutu stiger fram på scenen. Bugar för minister Carlsson, minister Eliasson, ärkebiskop Hammar. Rungande applåder. Det är internationella torgets stora scen, andra våningen, Svenska mässan. Fullt. Folk i jackor och kappor får vinröda band om armarna. Amnesty, Burmakommittén vandrar runt, sticker fram flygblad.

Efter korta apeller av Gunilla Carlsson ("De var tysta under Vietnam", säger förbipasserande man) KG Hammar ("Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter...") och Jan Eliasson ("....jag hoppas vid Gud...") är det dags för fredspristagaren. Rakt och enkelt, han tackar Sverige för stödet i kampen mot apartheid. Alla applåderar. Så till till nutiden och Burma. Hans predikostil kysser nivåmätaren när han maler vidare, entonigt och högtalarna skallrar: "Stop the violence. Stop it. Stop it.", och i en på en gång triumfatorisk och förlåtande gest: "You have already lost. Join the winning side." Och så: Om inte Kina använder sitt inflytande för att stoppa förtrycket, om de inte gör det väldigt snart, deklarerar han här och nu, så kommer han att stödja kampanjen för en bojkott av de olympiska spelen i Peking. "We want you to have your Olympic Games. Join the winning side". Massiva applåder.

Över hela världen manifesteras det idag till stöd för de protesterande i Burma, men det sätter inte prägeln på mässan här, inte som 2001 efter 9/11 och Göteborgskravallerna. Jag minns en tårögd Bud Grace och försökte tala om sina seriefigurer, men en man i första stolsraden fick föra publikens röst terapeutiskt. Medan andra beklagade den tysta minuten för WTC-offren.

Mässa, mässa, mycket är sig likt, firmafest som alltid. Och bloggande. okmässebloggarna från Expressen och Sydsvenskan slår an en lugnare, sobrare ton än tidigare, och hittills gillar jag det. Mer sleaze, och till fulbloggarnas försvar mot rättstavningsfetischismen, hos Rodeo. DN kör på för fullt.
Shit, man ska skriva om både vinröda revolutioner och lådvinsfyllor i kultureliten, tänker jag, samtidigt. Eller vad ska jag skriva om? Vad ska jag bevaka här? Skriv.


Uppdatering: DN om Tutus tal.


Andra bloggar om:
, , , , ,