torsdag, januari 31, 2008

Helgtips

Imorgon fredag kan man höra The Shy Lads spela på Bodoni, därefter gå över gatan till Inkonst där The Space Between uppenbarar sig tillsammans med krautrockarna Audionom. Senast (förutom då i rökrummet i lördags) dök TSB upp på Jeriko tillsammans med en DJ som ser ut som Balzac, känd från Mission. Förutom musiken delade de ut flygblad med utdrag ur Göran Palms Indoktrineringen i Sverige.

Vore jag i Warszawa på lördag skulle jag gå på Sorry, Ghettoblaster på Klub 55 i Kulturpalatset när Discobelle mottas av den polska publiken.


Andra bloggar om: , ,

Etiketter: , , ,

tisdag, januari 29, 2008

Vår bästa tid? Är nu.

"Ska du sluta bära cheapisar nu?" frågar TG i telefonen på fredagseftermiddagen. "Hur känns det sista dan som twentysomething?"

Ja, jag råkade fylla på en lördag, den här gången. Trettio. Så det blir stor fest. Ett gäng från Stockholm, ännu fler från Malmö och Lund. Större delen av tiden springer jag runt för att tala med alla, lycklig och lika rastlös som rätt på den där goda berömda platån. Det blir inga storvulna tal eller något sådant. Funderade tidigare på om jag skulle hyrt en spårvagn eller en krog eller... fast då skulle det få bli senare, kanske mot sommaren... men troligen inte alls. Bättre då nu, trumma ihop något enkelt, något lånat, något nytt... hoppborgskaraoke.

Och mitt på kvällen, uppflugen på soffans armstöd, försöker jag leda rödvinsrossliga röster med ett så kraftfullt vibrato jag mäktar... "ej nåågon bortglömd dag, igåår." Ut med armen! Han har ju rätt den gamle Jan. Och nya Morrissey-låten är nog inget bra ledmotiv för mig, trots allt. Men det här, min bästa tid... är nu.

Jag fick kort, "Grattis Gabriel Gubbe", till mumindalsporslinet. Gör inget, jag kallades Old Gabe på korridoren som 23-åring.

Att gå in i framtiden baklänges är ju inte bra. Punkt. Det blev visst Jan "Jag ääälskar clowner" Malmsjö som skänkte mig insikt den här gången. Festen får avstyras vid fyra efter grannarnas klagomål. Behovet av att leva i nuet är tidlöst. Be here now.


Andra bloggar om: ,

Etiketter: ,

tisdag, januari 22, 2008

As for me - I'm ok. For now anyway

Bara kort: Sydsvenskans nöjeschef hyllar fortfarande Morrissey. That's How People Grow Up: En grånad romantiker som rannsakande når insikt men, någonstans ändå, håller drömmen i helgd. Ack! (Lyssna här och se här hos Letterman förra året.)

Genom teknikens under kan man ta sig tillbaks till den kväll jag först kom i kontakt med hjältens toner.Andra bloggar om: , ,

Etiketter:

fredag, januari 18, 2008

Nytt år, samma glas, nya tankar

Vi vänder och går ut. Till de första tonerna av "Young love". Det var fullt. Satt innan och hetsade lågmält de andra i discogympa-Joannas NoSo-flat, vi måste nog vara där, det kommer att bli fullt. Och visst är det så, den kanske helt legendariska Moto Boy-spelningen glider oss ur händerna. Med tanke på Le Sport och Gentle Touch på samma bolag så.

Men, men, det är så mycket legendarer här i stan, och legender är ju bäst när man gör dem själv. Jag träffar på Dyngan-Gustav utanför och han hänger på till Debaser. Där är det gemytligt lite folk. Via en kommentar på Gustavs Jaiku-flöde får jag en hälsning från Tomas Wennström också. IT. Efter ett tag vill mina vänner sträcka på benen, vi går och landar sen på Metro i det kulörta ljuset. Jag slår mig ner faktiskt vid samma bord där jag för nästan exakt ett år sedan mötte Stina och Imma, (de där performancekonstnärerna alltså) och jag har samma tunga Hoegaarden-glas att hantera, men inte så tunga saker på hjärtat. Nu som då sitter vi där tills de stänger, Joanna vill bugga och vi får försöka till till "How Great Thou Art" med Elvis.

Det är ju torsdag och valen inte överväldigande, det blir Bodoni, detta gritty hak som jag inte kan hylla nog. Ikväll dancehall. Tappar alla begrepp om tiden, men denna gången utan hjälp av Fernet eller Jäger, bara öl. På efterfesten sedan lämnar jag mina kvinnliga vänner och traskar vad som visar sig vara något kvarter hemåt.

---
Det var igår alltså. Så långt det yttre. Jag har några korsläsningsprojekt på gång, och så får jag fortfarande dessa ärliga samtal, brev, de verligen bryter ny mark för mig. Sitter nersjunken nu i den röda plyschsoffan och med mitt ryska te och mina 7Eleven-cookies och hör vinden vina över takplåtarna och känner att det här är ett nytt år. Och så har jag bokat en biljett.... och jag har inte fattat det än. The Grand Détour is afoot, stay tuned.


Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: , , ,

tisdag, januari 15, 2008

På nomadiska kuster inåt

Tog en genväg genom Folkets park i eftermiddags, det hade redan börjat skymma, och det är ju något med det där, stängda nöjesfält... på vintern. Jag hajar till. Nån sitter i pariserhjulet. En ensam ond clownfigur i glasfiber.

Vinterkvällar som den här i takvåningen är ändå... lugna. Golvet knarrar i hallen, jag sitter vid skrivbordet under fönsterkupan och drömmer om Island och New York. Inga resor nu, men... den längsta resan är ju resan inåt. Nattduksbordet tyngs av aforismer. Jag har förmånen att ha vänner som skriver mig mycket ärliga och utmanande brev. Det är ju sådant folk betalar dyrt för att få höra.

Etiketter:

fredag, januari 04, 2008

Långt långt in i sommaren

Ja, för er som oroligt har hört av er, jag slapp alltså spendera resten av kvällen ensam. Efter tolvslaget gick jag till en övergiven kontorsbyggnad i Sorgenfri och träffade där vänner. Man skulle ha enfärgade kläder, och först när jag kommer dit förstår jag hur ironiskt detta måste vara med tanke på klientelet. Alla som inte crunkar är nuravesmän. Jag får iallafall beröm av ölutskänkaren i köket. Jag tänkte ju mig att alla skulle bilda något slags stort spektrum, som på något Van Morrisson- eller Pink Floydkonvolut. Och så skulle det vara rök. Och högt i tak. Men, det är jättefullt och många bruna palestinasjalsmönstrade basebollkepsar på sned. Men man kan gå ut på taket och ta lite luft. Ett farväl till ett färgglatt år.

Nu går årskrönikorna tretton på dussinet. Jag har varken tid eller lust till att skriva en just nu, men här på bloggen har en del världshändelser givit avtryck: Polen fick en ny regering. Burma engagerade... ett tag. I Kosovo blir det nya året avgörande på många sätt. En återblick på hela sommarens resa finns på Balkan Tour.

Angående det nya året i östra Europa: se Edward Lucas förutsägelser. En källa till insikt om nya ordförandelandet Slovenien i synnerhet och andra delar av det gamla Jugoslavien i allmänhet är Anna Ehrlemarks översättningsblogg Omladina.

För mig var det ett gott år med många bra möten. Det ni sa och det ni va kommer att fortsätta betyda mycket för mig. Nu ska jag återgå till arbetet.

Peace out!

Och till slut, en musikalisk sammanfattning: (Tack Erika!)

Familjen Hjärta M.I.A - Det Snurrar i Min Skalle (DJ Kärnvapenkrig Remix)

(hos Hospitalet Umeyo)Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,