tisdag, maj 02, 2006

Polska flaggans dag

Lämnar Coffee Karma och går ut i kvällssolen. Plac Zbawiciela, detta runda torg med sina mäktiga sekelskiftseshus, sina arkader och sin märkliga, liksom för stora, eklektiska kyrka får mig alltid att tänka mig ett drömt Buenos Aires. Eller Malmö. Ett svunnet. Krämarstaden, arbetarstaden, den moderna staden. Jag fortsätter mot tunnelbanestationen och ser flaggorna, röda och vita, tre och tre i sina gamla, rostiga flagghållare eller ensamma surrade längs balkongräcken.

Går längs Świętokrzyska, under de blommande lönnarna. Flaggor från fönstren i de långsträckta lägenhetshusen. Och så två vilsna flaggor över ingången till Rondo 1, skyskrapan i glas och stål där gatan slutar. Det är polska flaggans dag, en klämdag har fått denna värdighet sedan två år tillbaka.

Jag har vandrat i Malmö, blundat och hört försvunna spårvagnar. Sökt efter spåren av det förflutna. Och funnit Centraleuropas nordligaste utpost. Minus kulhål och minus flagghållarna. Stadslandskapets diskreta distinktion mellan en slags nationalism och en annan.


Imorgon, 3 maj, är det helgdag till minne av den polska konstitutionen från 1791.

Den anses vara Europas första moderna.

Etiketter:

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home