torsdag, maj 04, 2006

Vid den okände soldatens grav, 3 V 2006

Bakom den okände soldatens mausoleum står fotograferna. Och längre bort, bakom avspärrningarna, åskådare, på tå för att få en glimt av presidenten, men flaggorna och soldaternas ryggar är i vägen.

Den tredje maj 1791 antogs, under smått kuppartade former, Europas första moderna konstitution. I Warszawa stod folket och kungen enade mot de mäktiga stormän, som senare kom att vända sig till det ryska imperiet och Katarina den Stora för att återfå de privilegier majkonstitutionen tog ifrån dem. Det polsk-litauiska samväldet hade länge varit handlingsförlamat; den beryktade polska riksdagen där alla hade veto öppnade fältet fritt för korruption och särintressen. En upplyst konstitution skulle sätta stopp för detta och rädda Polen från den hotande undergången. Men den polska frihetstiden blev kort. Efter krig och ockupation genomfördes Polens slutliga delning 1795 och samväldet raderades från kartan. Därefter blev konstitutionen ett slagord och en idé, en symbol för det fria Polen.

Så långt historieböckerna. Nu var det 2006. Solen gassar, häggen blommar nedanför Kulturpalatset och maskrosorna har slagit ut, lagom till denna manifestation i patriotism. Ledighet, vårvärme, folkfest, gatuförsäljare. Folk har promenerat ner mot Plac Piłsudskiego, som är fullt strax efter tolv. Orkestrar spelar. Flaggor vajar. Soldater, scouter och poliser paraderar. Så, efter mycket väntan: Presidenten tar till orda. Han prisar fosterlandets framgångar, men blickar ändå vidare. I fri översättning: "De som är bereda att bygga upp Polen ännu en gång, på nytt igen, de kommer att lyckas", säger han. "Jag hoppas att jag inte bara talar till de mycket konservativa, eller till de moderat konservativa, utan att alla polacker kommer att ta till sig denna maning." En sådan här dag är ingen konservativ eller liberal, bara polack. Eller?

Undersökningar visar att stödet för president Lech Kaczyński minskar. Han upplevs företräda sitt parti, det socialkonservativa PiS (Lag och Rättvisa), mer än sitt land. Hans identiske tvillingbror Jarosław leder partiet som ännu inte lyckats skapa en koalition med majoritet i sejmen, fem månader efter valet. Den beryktade bondeledaren och populisten Andrzej Lepper från Samoobrona (Självförsvar) har tillåtits ta plats i regeringen, men det räcker inte. Propositioner om nyval får heller ingen majoritet.

En efter en läggs kransarna ner. Från presidenten, talmannen, premiärministern, diplomatkåren företrädd av den påvlige nuntien, i tak dalej, i tak dalej. Brevid hedersvakten flammar den eviga lågan.


I parken mitt emot ambassaderna: Barnen leker. Majsolen ler långt in på eftermiddagen, åtminstone två veckor härligare än i Skandinavien. En utflykt, majówka, för stadsbor som inte har någon stuga att åka till. Porträttmålaren lutar sig tillbaka på bänken. Och parkvakterna gör inte mer än loja försök att mota bort picnicfirarna från gräset.


---
Beatroot skriver ofta om polsk politik, ur ett europeiskt perspektiv

Radio Polonia har nyheterna, på engelska

Etiketter:

6 Kommentarer:

Den 04 maj, 2006 11:19, skrev Anonymous Anonym...

kan du så mycket polska nu att du förstår presidenttalet? w i maj låter fint

 
Den 04 maj, 2006 20:10, skrev Blogger Gabriel...

Våren i Warszawa är fantastisk! Och den kom snabbt, överrumplande och är därför dubbelt njutbar.

Har hört så mycket gott om Riga nu, alla verkar dra sig dit...

Polackerna värnar mycket om sitt kulturarv, ja, också det regionala. I början av majferien var jag i Podlesien, en region som gränsar till Vitryssland, och där vårdar man särskilt sin östliga särprägel. Nu till exempel genom en festival med vitrysk, litauisk och ukrainsk musik. Allt under avslappnade former, polacken har samma kärlek till grillen som svensken.

Egen översättning? Nej, så bra är jag inte på polska än. Min polsk-kanadensiska vän Anna fick simultantolka. Hon skriver förresten om sina polska upplevelser här.

 
Den 05 maj, 2006 11:36, skrev Anonymous Anonym...

Vilket land värnar inte om sitt kulturarv? Snygg E.Johnson-passning i texten föresten.

 
Den 05 maj, 2006 19:25, skrev Blogger Gabriel...

Sverige. Visst gillar vi våra röda stugor och naturen och så, men detta med folkdans och slöjd, mer generellt traditioner överhuvudtaget, uppskattas och levs inte på samma sätt. Många andra länder har ofta varit ockuperade, man har försökt förbjuda och utrota språket och kulturarvet. I Polens fall gör det ju också sitt till att så många polacker bor utomlands, "Polonia" är ett namn på hela den utomlands boende populationen. Dessa utvandrare blickar nostalgiskt tillbaka och sänder sina beställningar på fler korvar och folkdräkter...

Och Eyvind... Yvs över din humanistiska bildning...

 
Den 14 maj, 2006 20:35, skrev Blogger beatroot...

Tja!

I just read the whole article. My first in Swedish!

But thanks for the mention of my blog and yours will be great.

Please do a few English posts!

 
Den 16 maj, 2006 15:25, skrev Blogger Gabriel...

Tja! And cheers! Yes, it might be a good idea, just to simply include English posts. My topics are often, but not always, international...

 

Skicka en kommentar

<< Home