fredag, maj 02, 2008

Where the streets have no name

NYC torsdag-tisdag


Jag har varit här förut - ni har varit här förut. Vinkat in taxibilar i Fashion District, suttit på diners, trängts i smala kaklade tunnelbanenedgångar och vandrat upp för Broadway vid midnatt. En amerikan skulle förmodligen ha svårt att omedelbart förstå vilka sekundärerfarenheter en europeisk besökare bär med sig. Jag har fått förklara hur svenska medier följer varenda vändning i de demokratiska primärvalen, men det är ändå inget mot hur det verkligen går att kliva rakt in i vår civilisations populärkulturella Olymp. Jag bestämmer mig för att det bästa sättet att tillbringa en vecka i NYC är att agera utifrån denna förkunskap - låtsas att detta är som hemma. Som en grek i Rom eller en smålänning på Skänninge marknad.

Vi hänger en del i Brooklyn, går ner för Bedford Avenue genom chassidiska Williamsburg. Halsar latte bland indieskäggen på Gorilla Coffee, snor polska Reggae Majówka-affischer. Om nätterna sitter vi utslagna, sista tågen ut på Trentonlinjen söderut, varje dag in igen till Penn Station mitt på Fashion Avenue. Det är springtime in New York, när det regnar en dag drar vi till MoMA. Sista kvällen ska vi med på någon konsert men det missar vi, eller "ni missade inget", istället racar vi från Brooklyn över Manhattan Bridge, aveny upp och aveny ner, the green wave, hoppar av en stund upp en runda om Columbias campus uppe på kullen; nu förstår jag kulten kring detta universitet. Sen raka vägen ner igenom Holland Tunnel ut från denna stad. And leaving New York's never easy etc.

Men innan dess: Tribeca Film Festival. I festivalkatalogen guidas till gatan där Valerie Solanas sköt Andy Warhol, men jag hoppar över det och hinner med två filmer: animerade långfilmen Idiots and Angels och The Chicken, the Fish and the King Crab, den senare en kulinarisk dokumentär som leder över till ett bestående tema på varje amerikansk resa. Maten. Två saker: fråga alltid de som vet om råd, och, mer specifikt: beställ aldrig, aldrig, något som beskrivs som large. Prova gärna någon av följande restauranger:

Ricardo Steakhouse (2145 2nd Ave)

Latinskt stekhus med fina argentinska biffar och lokala specialiteter. Ligger i Spanish Harlem och, som det heter, hade varit mycket dyrare downtown.

Arturo's pizza (106 W Houston St)

Här blir det kolugnsbakad pizza. Dela på en small. Genuint inrökt lokal, jazztrio underhåller.

Bonnie's Grill ( Brooklyn, 278 5th Ave)

Quintessential burger joint, men med kvalitet och strategiskt placerad för en efterföljande barrunda.

---

Next stop Washington, DC.





Andra bloggar om: , , , , , ,


Etiketter: ,

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home