måndag, oktober 15, 2007

Nya perspektiv - Mot paradiset!

Det nya nu: med godheten mot paradiset.

Alla skriver om Schulman som slutar blogga. Nu är det snällhet som gäller, tolkar Maja Aase på Journalisten och refererar till Stefan Einhorn. Men snällordet för lätt tankarna till debatten om folkpartiet och detta nya nu som händer är något annat: nu handlar det om a certain decorum. Men, vad mer är, på annan plats: Att vara god. I somras sa en vän och kollega i något sammanhang: "Jag försöker vara god", jag hajade till, en slap in the face, så enkelt... det som man kunde säga i en viss ålder. Det kan verka närmast autistiskt, verklighetsfrämmande. Men vi har dem alla, de små godhetsprojekten, i våra relationer, i vad vi väljer att äta och inte äta, vad vi köper, vad vi tyst avstår ifrån. Det är så lätt att bli distraherad. Bäst att jobba tillsammans.

Könskrig är en ny bok av unga skribenter som "tror på sig själva och mänskligheten." (släpps officiellt på onsdag), titeln ska läsas: "Könskrig är vårt krig mot kriget mellan könen och klyschorna som delar upp oss människor - blatte, brutta, fotbollskille". Jag kan knappt bärga mig tills jag får lägga händerna på ett ex.

Ett par av skribenterna: Katrine Kielos, som skriver i senaste Bang har tidigare angripit den städfixerade nyborgerligheten i Fokus. Nästan allt hon skriver är fantastiskt, där och på andra platser, så det känns lite futtigt att ta upp just följande mening, men den känns oerhört befriande: "Smutstvätt är ju trots allt: bara smutstvätt." Läs hela artikeln. Och Caroline Ringskog Ferrada-Noli som exponerat pophögern (i Bon) och modebuzzens baksida. Articles I wish I'd written...

Och redaktörer är Elin Alvemark och Tove Leffler. Elin Alvemark som skrivit artiken "Mitt värde är konstant" i nya Ottar (ännu ej på nätet, köp nu, hela drognumret är mycket bra!) om unga vuxnas (i allmänhet) och unga kvinnors (i synnerhet) dåliga självkänsla, krav på duglighet, och då duglighet även i dekadens. Hon vill skifta fokus från problem till lösningar, och avslutar artikeln:
Kollektivt boende, mentorskap i vardagen, möten över åldersgränser, mindre ha, mer vara är konkreta exempel på alternativ som inte är beroende historiken. Det är lösningar som väntar på att implementeras parlamentariskt, privat och kulturellt. [...] I arbetet med att formulera lösningar måste alla opinionsbildare ta ansvar [...] Mot paradiset!

Det är fantastiskt.

Ja, jag bara öser lovord. Det är det nya nu, en attityd värd allt stöd... "Don't be bitter, be better", läser jag i Jonas Grönlunds krönika i Rodeo och här, just där handlar det om bristande samarbetsvilja i Malmös klubbvärld.


Nå, här blev det lite från årets bokmässeskörd, fyra digra kassar mestadels tidskrifter, de följande två veckornas gratiskupongsprenumerationer och gratistidningar. Och titeln? Jo, Ola Magnells "Nya perspektiv" har spelats flitigt här i lägenheten, "När Sven Stolpe fått Das Kapital i läxa..."

Men, som sagt var, mot paradiset! Don't settle for less...

---
Andra bloggar om: , , , , , ,

Även på intressant.se.

Etiketter:

1 Kommentarer:

Den 16 oktober, 2007 08:50, skrev Blogger Nils...

Arbeta alltid! Judiskt ordspråk: Sov fortare, vi behöver kuddarna!

 

Skicka en kommentar

<< Home