måndag, oktober 22, 2007

Catch as Kaczka can

Slår på datorn söndag kväll före elva, den påbjudna medietystnaden kring det polska nyvalet har just brutits. Min polska vän på andra sidan chatfönstret har röstat på vinnaren Tusk, men det är inte fest, det var födelsedagsfest kvällen innan och skola klockan åtta på morgonen. Dock läser jag att det festas en hel del både på Tusks valvaka och på Dobra 33/35.

Tusk är måhända stor beundrare av Thatcher och Reagan, och den ekonomiska liberalisering han står för kommer väl inte hindra att fler garageklubbar får rivas för att ge rum åt condos. Men trots allt finns det viktigare saker och om alla röstat med hjärtat på gröna eller radikala så hade man fått ha kvar Kaczyńskis regering, oppositionen var länge splittrad.

Rykten talar om att Dobras dagar är räknade, att marken är köpt av österrikiska investerare. Men då gör man väl som lemaiterna, flyttar till Praga, ungdomen är inte nostalgisk. Och det finns fler och större skäl att festa: både Polska Familjeförbundet och Självförsvar åker ur sejmen. En varning för regionens nationalister, enligt Reuters analytiker. Glädjande är också att valdeltagandet blev det högsta sedan 1989.

Donald Tusks Medborgarplattform verkar få drygt 41 % av rösterna, återstår att bilda regering och finna sig i en cohabitation med president Lech, som med hjälp av sitt partis dryga tredjedel av parlamentarikerna kommer att kunna lägga in veto mot misshagliga lagar.

Edward Lucas tror på en smekmånad för den nya regeringen, både hemma och borta. Ja, så småningom blir det nya tider, nya strider, men, till och med en av ankbrödernas rådgivare finner idag skäl för orden "En bra dag för Polen".


Interesting times, as always... längtar redan till nästa resa.

---
Lämpligt här att tipsa om Beatroot, Edward Lucas, thenews.pl, samt på svenska: Webbulletinen med tillhörande blogg. Och mer lättsamt: Polacksnack, samt ståupparen Björn som hade problem med att rösta...

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home