söndag, maj 21, 2006

Bokmässeblogg

Min kollega fixar en on the fly-ackreditering till mig och jag går på internationell bokmässa i Kulturpalatset. Väl där upplever jag en märklig déjà vu; samma montrar, samma vita ytor, godisskålar, Acer-laptoppar och Ikeamöbler (Vad hade jag väntat mig? Elefanter? "So the people here have ten fingers, two ears..?" retar mig kollegan, polsk-judisk kanadensare)

Men det är nog det att bokmässa är ett särskilt medvetandetillstånd för mig, allt finns där, alla som är något och allt som går att skriva om och läsa om. Och det är alltid i Göteborg. Så jag är inte förvånad om Niklas Törnlund eller Jan Guillou dyker upp. Men de gör de förstås inte, i den socialistiskt realistiska femtiotalsbarocken, som med marmor, ljuskronor och spröjs omger montrarna. Henning Mankell lär dock vara här, men jag stöter inte på honom. Däremot möts jag av Muminpappan i fullt ornat, med sin stora hatt. (Påminner mig om den klassiska TV-serien, där skådespelarna, från den finlandssvenska eliten, till slut tröttnade på att bära sina enorma huvuden. Manusförfattaren fick helt enkelt skriva in: "Nu tar vi av oss våra näsor..." Mycket surrealistiskt.) Dessutom Michelingubben i självuppblåsbar dräkt.

Mässan har i år tyskt tema, den här helgen avslutar det tysk-polska kulturutbytesåret. På det storpolitiska planet är relationerna spända, trots alla deklarationer om motsatsen, men när det gäller ekonomi och just kultur- och ungdomsutbyte, det som i framtiden verkligen betyder något, är det bättre ställt. Jag ser en fotoutställning från just ett sådant ungdomsutbyte, fotodokumentationer av tematiska resor mellan de två länderna. Två påvars födelsestäder, gränsstäders utbyten. Och så det som talar till mig: Berlin-Warszawa-Express. Liesa Johannssen, född -87, dokumenterar sin granne Wolf, en medelålders herre som pendlar mellan huvudstäderna. För honom är det en resa också bakåt i tiden, men Liesa skriver:

"In den Tagen nach der Reise habe ich mich gefragt, warum es unser Generation so viel leichter fällt mit dem Nachbarland umzugehen. Der Berlin Warschau Express steht für mich für der Zusammenkommen von Menschen über die grenzen hinweg und für die Zeit, die sich immer weiter bewegt."

---
Bokmässeblogg är en genre med anor. Minns bloggsommaren. Det var tider det...

Etiketter:

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home